Капина

Капина – капините се богати со витамин А и витамин Ц. Тие исто така нудат највисоко ниво на некои антиоксиданси. Многу темната боја на плодот е доказ за високото ниво на антиоксиданси. Капините во својот состав имаат 85% вода со богата доза на влакна. И двете од овие се од суштинско значење за здрав изглед на кожата.

Капините имаат ORAC вредност (апсорпциски капацитет на оксигенските радикали – мерка за антиоксидантска јачина) Капините содржат прилично високи количини фенолни флавоноидни фито-хемикалии, како што се: антоцијанини, елагиска киселина (тианин) кверцитин, галска киселина, цијанидини, пеларгонидини, катехини, кемпферол и салицилска киселина.

Научните истражувања покажаа дека овие антиоксидантски соединенија можат да имаат позитивно влијание врз здравјето при борбата против рак, стареење, воспаленија и развојот на невролошки заболувања. Ние имаме во понуда како замрзнати капини во рефус од 10кг/пакет.