Свежа ливадарка

Свежа ливадарка –месото е белузлаво, тенко, еластично со пријатен мирис и сладок вкус. Може да се собира од соодветните предели во текот на период од Мај-Ноември. Во свежа состојба се чува на одржување и се конзумира во краток временски период, се чисти со отсекување на дршката каде што има земја и се пакова во дрвена амбалажа.